Amanda -Borneke

Foto: Anna Thorbjörnsson

 

Amanda Borneke tilldelas Clarence Morberg-priset 2021 – årets unga samhällsbyggare. Hon får utmärkelsen för att hon med kunskap och entusiasm driver på hållbarhetsarbetet med särskilt fokus på återbruk och cirkulär ekonomi.

 

– Hon inspirerar hela branschen att göra rätt, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.

 

Samhällsbyggnadssektorn står för en betydande del av klimatutsläppen. Amanda Borneke ger tydlighet och riktning i hur byggbranschen ska prioritera för att minska sin påverkan: återbruka mer, använd mindre fossila bränslen.

 

Sen gäller det att hitta de smartaste sätten att ta de kliven – något Amanda Borneke levererar i jobbet som specialist på cirkulär ekonomi på Sweco, som föreläsare och hållbarhetscoach, som poddare och socala medier-profil.

 

– Det vi gör för att klara klimatmålen måste bygga på fakta och goda argument. Men för att nå ut behövs en extra push. Den som för fram budskapet måste vara trovärdig och grundad i såväl utbildning som yrkeskunnande. Och effekten blir ännu större om personen också har förmågan att väcka känslor, entusiasmera och skapa en berättelse kring frågorna. Amanda Borneke är en perfekt storm av alla dessa egenkaper, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.

 

Juryns motivering

Samhället står inför enorma nödvändiga förändringar. För att lyckas med den omställningen behöver hela samhällsbyggnadssektorn förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Amanda Borneke är en sådan person.

Med kunskaper och ett stort driv har hon lyft cirkulär ekonomi och återbruk i och utanför branschen. Entusiasmerande föreläsare, kreativ opinionsbildare på sociala medier och i poddradio, kunnig specialist på cirkulär ekonomi på Sweco. Alla sidor av Amanda Borneke tjänar som inspiration. Det gäller inte minst för branschens unga talanger. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2021.

 

Vad betyder det för dig att du får Clarence Morberg-priset?

– Jag är otroligt glad. Det mod och det engagemang i unga människor som Clarence Morberg visade som civilingenjör och samhällsbyggare präglar även mitt arbetssätt, säger Amanda Borneke.

– Mitt medskick till andra unga som vill förändra samhället är att vi aldrig får slösa bort vår potential genom att tvivla på oss själva – vi ska söka oss till sammanhang som hjälper oss att förvalta vårt driv.

 

OM PRISTAGAREN

Amanda Borneke

Specialist i cirkulär ekonomi, Sweco

Föreläsare, sociala medier-profil och poddare

Utbildning/bakgrund: Dubbelexamen i miljökommunikation och management. Har bakgrund som egenföretagare, mest arbetat inom hållbarhet och rivning.

Intressen: Fjällvandring, fågelskådning, dykning samt spa.

Annat: Känd i sociala medier som Byggbranschens egna hållbarprofil, följ henne i sociala medier @amandaborneke