Excellence in Civil Engineering 2023: Olle Samuelson 

Foto: Tomas Bergman
Olle Samuelson tilldelas utmärkelsen Excellence in Civil Engineering 2023 – ett pris som delas ut av Samhällsbyggarna varje år. Foto: LTU

Olle Samuelson har varit en drivande kraft för en digital omställning av hela samhällsbyggnadssektorn i över 30 år. Hans vision är minskad resursanvändning, mer kretsloppstänkande och kortare byggtider – till en lägre kostnad.

 

För hans insatser tilldelas han Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2023.

 

– Om det är någon som kan få sektorn att ta rejäla kliv framåt i den digitala transformationen, så är det Olle. Genom utbildning, forskning och praktisk yrkesverksamhet har han skaffat breda kontakter och djupa kunskaper om branschen. Därför ser han också de möjligheter som digitaliseringen ger för att klara många av framtidens utmaningar. En sådan helhetsbild förtjänar i allra högsta grad att hyllas, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Sedan 2011 är Olle Samuelson verksam på IQ Samhällsbyggnad där han arbetar med forskningsstrategiska frågor och med programledningen av det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment.

 

Olle är utbildad civilingenjör, adjungerad professor i byggproduktion och teknik på Luleå tekniska universitet och har en doktorsexamen inom digitalisering av byggsektorn från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

 

Han är ledamot i styrelsen för Södertörns högskola och ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för Samhällsbyggnad. Olle har arbetat i samhällsbyggnadssektorn i över 30 år, bland annat som it- och kvalitetschef på Tyréns och som vd för BIM Alliance. 

 

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Jag är väldigt stolt och glad över den fina utmärkelsen och att de viktiga frågorna kring digitalisering uppmärksammas på detta sätt. Det betyder jättemycket och ger mig personligen positiv energi att fortsätta arbetet tillsammans med alla duktiga människor som driver förändring i sektorn. 

 

Juryns motivering:

Olle Samuelsons exceptionella kompetens och engagemang för digital utveckling är en källa till inspiration för hela branschen. Han har konsekvent arbetat för att förbättra samhällsbyggnadssektorn.

 

Genom åren har Olle arbetat i olika roller och har haft en betydande inverkan på samhällsbyggnadsområdet – inte minst i IQ Samhällsbyggnad och Smart Built Environment samt som adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, LTU. 

 

Med en förmåga att se helheten och samtidigt hantera detaljerna gör honom till en respekterad rådgivare och expert inom sitt område. Han har också visat stor förmåga att samarbeta och bygga starka relationer med andra aktörer inom branschen. Olle Samuelson delar dessutom gärna med sig av sina kunskaper, inte minst till yngre kollegor.

 

Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna som i hölls i 7A i Stockholm den 5–6 oktober. Vinnaren av Excellence in Civil Engineering tilldelas skulpturen V-kronan av Carl-Gustaf Ekberg.

 

Olle Samuelson

Ålder: 56 år

Utbildning: Civilingenjör Väg och Vatten, samt filosofie doktor i IT inom Samhällsbyggnad.

Jobb: Forsknings- och innovationsstrateg IQ Samhällsbyggnad och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

Intressen: Körsång, fritidshuset på Gotland, familj och vänner

 

Jury Excellence in Civil Engineering 2023

Joanna Messmer, vd, Samhällsbyggarna

Jan Wejdmark, senior partner, Newsec

Malena Havenvid, civilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Ann-Louise Lökholm, vd, Sweco Sverige

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst