Peter Collin 

 

Peter Collin, Årets Exellence in Civil Engineering.

 

Med sin erfarenhet och idérikedom har årets pristagare bidragit till att utveckla brobyggandet under många år. Han har i sitt arbete, som skett både i Sverige och internationellt, bland annat tagit ett flertal FoU - projekt till Sverige, projekt som lett till praktiskt genomförande och till kunskapsinsamling. I sin roll som professor har han också förmedlat vidare sina kunskaper till framtidens brobyggare.

 

Så lyder motiveringen till att Peter Collin tilldelats utmärkelsen Årets Excellence in Civil Engineering 2019.

 

Peter Collin har en lång erfarenhet av samverkansbroar. Sedan 1992, då han avlade sin doktorsexamen, har Peter arbetat med konstruktion och utveckling av dessa på Ramboll, där Öresundsbron är ett exempel på projekt han medverkat i. Han har arbetat mycket med forskning och utveckling, bland annat om broar med integrerade landfästen, elementbyggda samverkansbroar och stabilitet av stålkonstruktioner. Sedan 2007 är Peter professor i samverkanskonstruktioner på LTU

-Jag har haft turen att ha sällsynt skickliga och hjälpsamma arbetskamrater, och därför vågat mig på att ibland gå ett steg längre. Jag är även tacksam över att våra idéer inte bara lett till forskningsrapporter utan till ny teknik i riktiga broar, som vi dessutom har haft

förmånen att kunna mäta på, allt går ju inte att ta reda på bara genom datorsimuleringar, säger Peter Collin.

 

-Detta är det andra året vi delar ut detta pris, och jag är otroligt glad över att få lyfta upp Peter Collins bidrag till Samhällsbyggnadsprofessionen med sin långa erfarenhet och bidrag till forskning och utveckling, säger Sara Haasmark, VD Samhällsbyggarna.

 

Priset Årets Excellence delas för andra gången ut den 1 oktober 2019 vid middagen i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarna. Priset är, förutom den hedervärda titeln, en statyett av konstnären Carl-Gustaf Ekberg.

 

V-kronan, statyetten som vinnaren erhåller.

 

Juryn år 2019 har bestått av:

Jan Wejdmark, Senior Partner Newsec

Malena Havenvid, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden

Lise Langseth, VA-Chef, Haninge kommun

Stefan Engdahl, Planeringsdirektör, Trafikverket 

Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna