Johnny Kellner är årets Excellence in Civil Engineering 2018

Johnny Kellner

Johnny Kellner, Energi- och klimatstrateg.

 

Han har ägnat sin karriär åt att minska de negativa miljökonsekvenserna av det svenska byggandet. Han har varit en framträdande och pådrivande aktör i byggbranschen kvalitets-, utvecklings- och miljöfrågor i över 30 år. Genom sitt arbete har han påverkat samhällsbyggnadssektorns tänk och bidragit till ett mer hållbart samhällsbyggande.

 

Så lyder motiveringen till att Johnny Kellner tilldelats utmärkelsen Årets Excellence in Civil Engineering 2018.

 

Johnny Kellner har arbetat i byggbranschen sedan 70-talet. Först som konsult i många år hos SWECO, sedan som projekterings- och miljöchef hos byggbolaget JM i Stockholm och därefter som teknik- och miljöchef hos Veidekke i Sverige. Nu är han oberoende konsult och i huvudsak verksam i forsknings- och utvecklingsprojekt med inriktning kring energi och miljö. Han har dessutom varit verksam hos bland annat Kretsloppsrådet, ByggaBo-dialogen, Byggmästareföreningen och är nu ledamot hos Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling. Han är också författare till tre böcker om miljö och hållbarhet varav den senaste utgavs av Balkongförlaget 2017.

 

- Jag är överväldigad, glad och väldigt stolt över att jag tilldelats detta förnämliga pris, säger Johnny. Att arbeta med miljöfrågor var tidigare inte alltid så enkelt inom byggbranschen och utmärkelsen är ett tydligt kvitto på att miljöarbetet jag drivit under många år har uppmärksammats och uppskattats även externt, fortsätter Johnny. Att arbeta med miljö och hållbarhet är ju kärleken till våra barn, barnbarn och kommande generationer, avslutar Johnny.

 

- Det är första året vi delar ut priset och det är otroligt roligt att presentera klimatkämpen Johnny Kellner som Årets Excellence in Civil Engineering säger Sara Haasmark, VD Samhällsbyggarna. Klimatfrågan är en av de viktigaste idag och något Samhällsbyggnadssektorn måste ta ansvar i. Johnny har tillägnat sin karriär till att driva utvecklingen i kvalitet- och miljöfrågor, vilket gör honom till en förebild för branschen, avslutar Sara Haasmark. 

 

Priset Årets Excellence delas för första gången ut 2 oktober 2018 vid middagen i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarna. Priset är, förutom den hedervärda titeln, en statyett av konstnären Carl-Gustaf Ekberg.

 

V-kronan

V-kronan, statyetten som vinnaren erhåller.


Juryn 2017 har bestått av:

Biljana Pehrsson, VD Kungsleden,
Lise Langseth seniorkonsult
Erik Selin, VD Balder,
Stefan Engdahl, chef för planering på Trafikverket
Jan Wejdmark, ordf. Samhällsbyggarna och
Sara Haasmark, VD Samhällsbyggarna