Alexander Köhler (t v) och Johan Rydholm (t h) tilldelas utmärkelsen Bästa examensarbete i fastighetsekonomi 2021.

 

Alexander Köhler och Johan Rydholm tilldelas Samhällsbyggarnas pris Bästa examensarbete i fastighetsekonomi 2021.

 

De får utmärkelsen för Empirical study of the impact of green certification on the rental income: Do green certifications add value to office buildings?

 

Uppsatsens grundfrågor är om och hur olika miljöcertifieringar påverkar hyrorna i kontorsbyggnader – ett högaktuellt område som får ett välbehövligt kunskapstillskott genom Rydholms och Köhlers undersökning.

 

Juryns motivering:

"Examensarbetet Empirical study of the impact of green certification on the rental income behandlar en högaktuell frågeställning då certifiering av fastigheter under en längre period har setts som lovvärt från samhället i stort och samtidigt ett måste i nyproduktionen för möjligheten att hyra ut. Tidigare forskning inom ämnet är relativt begränsad och visar inte på några entydiga slutsatser. Författarna angriper frågeställningen på ett förtjänstfullt vis och stannar inte vid att redovisa sina resultat utan problematiserar dessa dessutom på ett bra vis."

 

Köhler och Rydholm har analyserat kontorshyror i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Efter gallring av data landade det i 7400 hyreskontrakt, fördelat på 1566 fastigheter. Resultatet visade att hyrorna var mellan 4,9–5,4 procent högre i miljöcertifierade kontor jämfört med hyrorna i liknande kontor som saknar certifiering.

För en genomsnittlig byggnad i det analyserade materialet skulle det innebära en årlig hyresökning med mer än 1,1 miljoner kronor.

 

När författarna undersökte varje enskild certifiering påvisade resultatet att BREEAM-certifieringarna gav högst prispremie med ett uppemot tioprocentigt (8,8–10) påslag jämfört med icke-certifierade kontor. Prispremien för LEED-byggnader var 3,5–5 procent och 3–4,4 procent för Miljöbyggnad. Analysen visar också att påslaget blev ännu högre utanför stadskärnorna. Där var prispremien ytterligare 1,9–3,8 procent för miljöcertifierade byggnader.

 

Majoriteten av alla miljöcertifieringar görs i nybyggen, medan det bara har gjorts i 670 sådana befintliga svenska hus. Det finns alltså en stor potential för fastighetsägare att också certifiera äldre fastigheter liksom sådana som ligger en bit utanför centrum, skriver författarna.

 

Alexander Köhler och Johan Rydholm, vad betyder priset för er?

– Det betyder såklart jättemycket, och ger oss en härlig push åter in i arbetslivet. Det ger oss ett kvitto på att vi har bidragit till den befintliga litteraturen och att våra resultat får en större exponering, vilket i sin tur förhoppningsvis är välkommet för branschen som helhet.

 

Varför valde ni att skriva om just detta ämne?
– Detta är ett högaktuellt ämne då många aktörer i dag väljer att certifiera sina fastigheter. Ett certifieringssystem bidrar till att minska byggnaders miljöpåverkan, men det har inte genomförts några undersökningar i Sverige gällande vilken inverkan en miljöcertifiering har på hyresnivån.

 

– Framför allt ville vi, genom att analysera stora datamängder med statistiska modeller, få fram ett generaliserbart resultat. Slutligen, anser vi att tajmingen för detta är god då det från flera håll sätts högre krav på fastighets- och byggbranschen på grund av dess stora miljöpåverkan.

 

Utmärkelsen Bästa examensarbete fastighetsekonomi delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 26–27 oktober. I år är konferensen ett hybridevent som hålls fysiskt på Scalateatern i Stockholm och strömmas samtidigt digitalt.

 

Vinnande bidrag utses av Samhällsbyggarnas sektion för fastighetsvärdering (SFF), och prissumman är 20 000 kronor som ska delas lika mellan författarna.


OM PRISTAGARNA

Alexander Köhler

Utbildning/bakgrund: Högskoleingenjör inom byggnadsteknik (Umeå Universitet), Fil. kand inom företagsekonomi (Stockholms Universitet), Master inom fastigheter och byggande med inriktning fastighetsekonomi (KTH). Tidigare arbetat med uthyrning och förvaltning. Arbetar idag som Trainee på Rikshem.

 

Johan Rydholm

Utbildning/bakgrund: Bygg- och fastighetsekonomi (Högskolan i Halmstad), Master inom fastigheter och byggande med inriktning fastighetsekonomi (KTH). Bakgrund inom förvaltning och arbetar idag som verksamhetsutvecklare på Stockholmshem.

 

 

JURY 2021

Peter Palm (ordförande), Malmö universitet och ordförande SFF

Kontakt: peter.palm@samhallsbyggarna.org 040-665 77 11

Lars Haag, Deutsche Pfandbriefbank

Daniel Roos, Stockholms stad