Arets Samha ̈llsbyggare -5655

 

Olof Bergvall och Henrik von Bahr tilldelas priset Bästa examensarbete i Fastighetsekonomi 2020.

 

De får priset för uppsatsen Kommunernas dilemma kring avyttringar av samhällsfastigheter – en analys av samspelet mellan det offentliga och det privata. 

 

Motiveringen

"Kommunernas dilemma kring avyttringar av samhällsfastigheter behandlar en högaktuell frågeställning som är intressant för såväl samhället i stort som för fastighetsbranschen i synnerhet.

 

Författarna angriper frågeställningen på ett förtjänstfullt vis och stannar inte vid förklaringen kring finansiering eller politiskt styre, utan väljer att gå djupare gällande kommunernas drivkrafter och val i frågan kring eventuell avyttring.

 

Detta är ett examensarbete som är välskrivet och högintressant inte bara för de som är aktiva på transaktionssidan på fastighetsmarknaden utan även för tjänstemän och förtroendevalda i landets kommuner."

 

Författarna om ämnesvalet

"I flera år har man kunnat läsa om vilka fantastiska resor fastighetsbolag som nischat sig mot samhällsfastigheter har gjort och vilket säkert tillgångsslag dessa fastigheter utgör. Intresset för samhällsfastigheter kom till oss tidigt, men vi upplevde det offentliga samtalet i frågan som väldigt ensidigt och ville belysa den andra sidan av myntet. Vi valde därför att fokusera på hur kommuner resonerar gällande avyttringar, snarare än de privata aktörerna."