Årets samhällsbyggare 2023: Erika Hedgren

Erika Hedgren är innovationsstrateg inom inköp på Trafikverket och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: LTU
Erika Hedgren är innovationsstrateg inom inköp på Trafikverket och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: LTU

 

Som innovationsstrateg på Trafikverket har Erika Hedgren en nyckelposition för omställningsarbetet inom hela samhällsbyggnadssektorn. Med djup kompetens och stor energi axlar hon den rollen till fullo. Därför är hon Årets samhällsbyggare 2023.

 

– Vi behöver engagerade och kompetenta människor som kan kliva fram och ta ledarskapet för omställningen av samhällsbyggandet. Erika Hedgren är ett klockrent exempel på en sådan person. Hennes driv och kunnande ger effekter på hela sektorn, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Samhällsbyggnadssektorn står för en betydande andel av Sveriges klimatutsläpp. Samtidigt pekar många på att innovationsarbetet inom sektorn – särskilt när det gäller den digitala omställningen – halkar efter jämfört med andra branscher. Det innebär att omställningsarbetet riskerar att tappa styrfart.

 

Offentliga upphandlingar kan bli en verklig game changer i omställningsarbetet. Och där är Trafikverket en tung spelare: myndigheten upphandlar för omkring 60 miljarder kronor årligen. 

 

Med Erika Hedgren som drivande kraft för strategisk utveckling av innovation på Trafikverket har fokus verkligen hamnat på omställning – både vad gäller hållbarhet och digitalisering. Hon beskriver själv i en artikel på Luleå tekniska univerisitet, LTU, att hon vill ha bidragit till ”att nå målen om klimatneutralitet, ett fossilfritt samhälle och räddat vår jord”.

 

Erika Hedgren disputerade vid just LTU 2013. Hennes forskning tangerar detta, och handlar om hur den offentliga beställaren kan driva på innovation för Sveriges hållbara och digitala omställning. Hennes nyfikenhet har drivit på hennes akademiska karriär. Det gäller också viljan att dela med sig av kunskaper och erfarenheter till nya generationer samhällsbyggare. 

 

En tidig dröm var att bli lärare. Som adjungerad professor i byggproduktion och teknik vid LTU får hon möjlighet att koppla ihop alla erfarenheter och roller till stöd och handledning för nya talanger inom akademi och bransch. 

 

Juryns motivering:

Erika Hedgren har en nyckelroll i omställningen till ett mer innovativt och hållbart samhällsbyggande. Som innovationsstrateg inom upphandling på Trafikverket driver hon innovationsfrågorna framåt med djup kompetens och stor energi. Det gäller både inom myndigheten och i Trafikverkets olika samarbeten med branschen och akademin. 

 

Ett annat utmärkande drag är den omättliga lusten att lära – och viljan att dela med sig av kunskaperna. Helt rätt egenskaper för en adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, LTU.

 

Samhället står inför många och svåra utmaningar. Med Erika Hedgren som outtröttlig motor i omställningsarbetet kan vi alla känna lite mer tillförsikt inför framtiden.

 

Årets samhällsbyggare tilldelas en yrkesverksam person som har gjort betydande insatser för samhällsbyggandet och samhällsbyggare.

 

Priset delades ut under Samhällsbyggnadsdagarna som hölls i 7A i Stockholm den 5–6 oktober. Vinnaren av utmärkelsen Årets samhällsbyggare tilldelas skulpturen S-kronan av Carl-Gustaf Ekberg.

 

Vad betyder utmärkelsen för dig, Erika Hedgren?

– Det är fantastiskt roligt att få en utmärkelse för ett arbete som engagerar mig och som jag brinner för. Jag är otroligt glad och stolt över att det finns personer runt mig som har nominerat mig och motiveringarna till varför just jag får priset värmer i mitt hjärta. Det ger mig än mer energi och kraft att fortsätta arbetet för innovation och omställning i samhällsbyggnadssektorn.

 

Erika Hedgren 

Ålder: 44 år.

Utbildning: Civilingenjör industriell ekonomi och teknologie doktor i träbyggnad.

Jobb: Innovationsstrateg inom inköp på Trafikverket och adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

Intressen: Stugliv och skogspromenader på sommaren, utförsåkning i fjällen på vintern, och så självklart att umgås med familj och vänner!

 

Jury Årets samhällsbyggare 2023

Joanna Messmer, vd, Samhällsbyggarna

Jan Wejdmark, senior partner, Newsec

Malena Havenvid, civilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Ann-Louise Lökholm, vd, Sweco Sverige

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst