Kalin _klintborg _169_lo

Malin Klintborg är Årets samhällsbyggare 2022. Hon får utmärkelsen för arbetet med att leda den nödvändiga digitala omställningen av hela samhällsbyggnadsprocessen. 

 

– Potentialen i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen är enorm. Därför är det så viktigt att det blir bra. Malin Klintborg har den rätta mixen av energi, ihärdighet, entusiasm och analytisk förmåga för att vi ska lyckas ställa om och växla upp, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna.

 

Malin Klintborg är Lantmäteriets uppdragsledare för Smartare samhällsbyggnadsprocess. Men den verkliga innebörden bakom den modesta formuleringen är ett ledarskap i avgörande regeringsuppdrag som berör såväl myndigheter, kommuner, företag och privatpersoner. 

 

Projektet hon leder sker i samverkan med bland andra Boverket, Länsstyrelserna, enskilda kommuner, Sveriges kommuner och regioner (SKR). Målet är ta fram standardiserad digital information som ska finnas tillgänglig för alla. Frågorna som de olika regeringsuppdragen tacklar gäller alla delar i processen, teknik, juridik och samverkan mellan aktörer. 

 

Vinsterna är många: ökad hållbarhet, rättssäkerhet, tillgänglighet, effektivitet – men minskade kostnader.

Nationella geodataplattformen lanserades 2021. Digitala detaljplaner och byggnadsinformation är de första datamängderna i systemet, men fler är på väg in.

 

Vad betyder utmärkelsen Årets samhällsbyggare för dig, Malin Klintborg?

– Utmärkelsen betyder enormt mycket för mig, men också för Lantmäteriet och alla deltagande parter, att det vi gör uppmärksammas och får ett positivt mottagande inom denna så enormt viktiga samhällssektor.

 

Motivering

Malin Klintborg axlar den väldiga uppgiften att leda stora 

omställningar för ett smartare samhällsbyggande. 

Genom sin energi, sin kompetens, och sin förståelse för de komplexa processerna har hon lagt grunden för en omställning som kommer påverka hela samhället – och alla oss som arbetar i samhällsbyggnadssektorn.

 

Årets samhällsbyggare tilldelas en yrkesverksam person som har gjort betydande insatser för samhällsbyggandet och samhällsbyggare.

Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna som i år hålls på Norra latin i Stockholm 25–26 oktober. Vinnaren av utmärkelsen Årets samhällsbyggare tilldelas skulpturen S-kronan.

 

Malin Klintborg

Ålder: 50 år

Utbildning: Elektroingenjör

Jobb: 16 år på Ericsson AB och 12 år på Lantmäteriet

Intressen: Utomhussport och läsa böcker

 

JURY ÅRETS SAMHÄLLSBYGGARE 2022

Joanna Messmer, vd, Samhällsbyggarna

Jan Wejdmark, senior partner, Newsec

Malena Havenvid, civilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Stefan Engdahl, planeringsdirektör, Trafikverket

Ann-Louise Lökholm, vd, Sweco Sverige

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst