Arets Samha ̈llsbyggare -5760

Kajsa Hessel är Årets samhällsbyggare 2020. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att avskaffa machokulturen i byggbranschen med siktet inställt på ett bättre ledarskap.

 

Att förändra ingrodda kulturer tar tid och kräver mycket kraft. Men med målet att lyfta en utskälld bransch har Kajsa Hessel kavlat upp ärmarna och oförtröttligt gått i klinch med några av de viktigaste hindren för att växla upp samhällsbärande byggbranschen i Sverige ska bli världsledande.

 

Resultatet: Ett synliggörande av osynliga kulturer och med ett tydligt fokus på kvalificerat ledarskap.

Det har också lett till att branschen vänder sig nu till Byggcheferna för att få hjälp att få bort den ineffektiva machokulturen.

 

– Att stå upp för något du tror på och våga sticka ut hakan i motvind är ett risktagande. Men Kajsa Hessel har med stor ihärdighet och synlighet, inte minst genom tydlig medial närvaro, lyckats kliva fram som en av de starkaste rösterna för att vända branschen i rätt riktning. Det är inte bara bra för alla som jobbar i byggbranschen utan för hela samhället i stort, säger Lars Strömgren, Samhällsbyggarnas vd.

Kajsa Hessel är regionchef på teknikkonsulterna Sweco. Sedan hösten 2017 är hon ordförande i Byggcheferna. 

 

Motivering

Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schysst och säker bransch för alla.

 

Vikten av det arbetet blev inte minst tydligt i samband med metoo-rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund.

 

Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjligheter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets samhällsbyggare 2020.

 

Om Kajsa Hessel

Regionchef för Swecos installationskonsulter. Hon är också ordförande i Byggcheferna, ledamot i Samhällsbyggnads­sektorns etiska råd och ingår i Ledarnas förbundsstyrelse.