Mätning av onödig vattenanvändning via smarta mätare

Bild Vattenseminariet 29 April , Foto Olle Hansson (2)
Foto: Olle Hansson

 

Tisdagen den 29 april träffades en liten grupp hos WSP i Stockholm för ett kunskapsseminarium om hållbar vattenförbrukning med hjälp av smarta mätare.

 

Mötet inleddes med att Lars Pellmark, Jernhusen och medlem i sektionen för hållbar utveckling, gav en bakgrund där han bland annat konstaterade att Sveriges första vattenverk invigdes den 27 april 1861 invid Årstaviken, ett stenkast från platsen där vi befann oss. Lasse lyfte fram fastighetsägarens perspektiv. Vatten har hittills varit relativt billigt, men priset har stigit brant under det senaste decenniet. Vattenläckor kostar pengar. De stora läckorna upptäcks, men de många, små är lättare att missa. ”Som fastighetsägare får vi numera timvärden för el- och fjärrvärmeanvändning. Vi vill ha samma möjligheter att se förbrukningsmönster när det gäller vatten.”

 

Fredrik Forslund och Johan Berterud från Telge Nät fyllde på med VA-huvudmannens perspektiv. Telge Nät äger, driver, utvecklar och underhåller de kommunala näten för fjärrvärme, fjärrkyla, stadsnät, vatten och avlopp i Södertälje kommun. Fredrik har varit ansvarig för den upphandling som Telge Energi gjorde där man bytte ut samtliga mätare för el, fjärrvärme och vatten. Det blev en funktionsupphandling som vanns av den danska leverantören Kamstrup. Upphandlingen hade tre delar: 1. Leverans av mätare för el, vatten och fjärrvärme, 2. System för service/support, 3. Ramavtal för att täcka framtida behov av nya mätare. Det sågs som viktigt att få en leverantör som hade alla tre typerna av mätare, och att få samma kontraktspart för alla delarna i upphandlingen.

 

Fredrik lyfte fram fördelarna med smarta mätare såsom laststyrning av el, läckagesökning i vattenledningsnätet, möjlighet att optimera fjärrvärmesystemet genom att identifiera höga returtemperaturer. Han visade också ett antal framgångsfaktorer som är grunden för den här typen av samverkansprojekt. Johan påpekade att inte bara VA-huvudmän och fastighetsägare ser nyttan med moderna mätare. Även kunderna vill kunna följa sin egen förbrukning i mobilen.

 

Därefter berättade Hamilton Hemgren från leverantören Kamstrup om tekniken bakom deras smarta vattenmätare med akustisk läckagedetektering. De digitalt uppkopplade mätarna kan ”lyssna” på bruset i nätet. Beroende på hur högt och starkt brus som detekteras kan läckor och ledningsbrott spåras. Stora datamängder kan samlas in och analyseras även för andra ändamål. Möjligheterna är många och frågan är bara vem som har tid att ta hand om det insamlade materialet, och hur det kan användas. ”Data är guld, men den behöver förädlas”.

 

Avslutningsvis följde en diskussion och frågestund som aldrig ville ta slut. Det visade sig att ämnet har många bottnar och dimensioner, allt från ekonomi  och resurshushållning till beteendepsykologi, cybersäkerhet och integritetsaspekter.

 

Seminariet modererades av Anna Dahlman Petri, WSP och medlem i sektionen för hållbar utveckling.

Ett varmt tack till WSP som stod för lokal och gofika.

 

Image 001-4 

Bild: Digital akustisk mätare

LEAK blinkar: Vattnet har ej stått stilla en timme under det senaste dygnet. Detta kan vara ett tecken på läckande rörledning eller t.ex. toalett. 

BURST blinkar: Vattenflödet har konstant varit högt under minst 35 minuter, vilket kan vara ett tecken på brott i rörsystemet.

 

Text: Karin Hermansson, Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling

 

Publicerat: Fredag 9 Maj