Samhällsbyggarnas dag under V-konferensen: Studenter utforskade Älvstaden i Göteborg

IMG_2967

Två gånger per år samlas studentsektioner från Luleå tekniska universitet, KTH, Chalmers och Lunds Tekniska Högskola för att dela idéer och inspirera varandra under V-konferensen. Under årets första konferens, som hölls hos Chalmers i Göteborg, blev Samhällsbyggarnas dag ett återkommande inslag. Dagen ägnades åt att utforska stadsutvecklingsprojektet Älvstaden.

 

Under konferensen som gick av stapeln i mitten av april fick 40 entusiastiska studenter en inblick i Samhällsbyggarnas verksamhet och information om de lokala verksamheterna runt om i landet där studenterna kan engagera sig. Dagen inleddes med en gemensam lunch där diskussioner kretsade kring att öka attraktionskraften för respektive högskola/universitet samt att utvidga samverkan mellan skola och näringsliv. 

 

Spännande studiebesök vid älvnära torg

Älvstaden är stadsutvecklingsprojektet som gör att centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek över båda sidor av Göta älv. Projektet omfattar flera områden längs älven, inklusive Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Målet är att skapa en levande och attraktiv innerstad med 25 000 nya bostäder och 50 000 nya arbetsplatser.

 

På Samhällsbyggarnas dag under V-konferensen bjöd Älvstranden Utveckling AB in till studiebesök på Lindholmen, en del av Älvstaden. Guiden Glenn Evans mötte upp i Älvrummet, ett besökscentrum för allmänheten om stadsutvecklingen i Älvstaden. Här ledde Glenn studenterna genom Älvstadens historia, nutid och framtid och visade upp Älvrummets utställning. I Älvrummet finns en stor arkitektmodell över centrala Göteborg som visar vad som finns idag och vad som kommer att byggas. Modellen är i skala 1:400 och har byggts ut och om efter hand. 

 

IMG_3000

 

Efter rundturen i Älvrummet fortsatte besöket med en guidad stadsvandring bland Lindholmens nya och gamla byggnader, älvnära torg och grönområden, där studenterna fick en närmare titt på hur stadsutvecklingen tar form i praktiken.

 

IMG_3077

 

IMG_3064

 

IMG_3080

 

IMG_3103

 

IMG_3109

 

- Det är avgörande att förstå hur våra teoretiska kunskaper blir till praktik. Studenterna är vår framtid, och genom att ge dem verkliga insikter i stadsutvecklingsprojekt säkrar vi ett hållbart och långsiktigt samhällsbyggande, säger Joanna Messmer, vd för Samhällsbyggarna.

 

Stort tack till Älvstranden Utveckling AB och guiden Glenn Evans med kollegor för ett givande studiebesök. Tack även till Structorstiftelsen som bjöd studenterna på lunch. 

 

IMG_3090

 

Publicerat: Fredag 3 Maj