Lär känna Alexander Yü, Region Storstockholms nya ordförande

 

Alexanderyu

 

Samhällsbyggarna välkomnar Region Storstockholms nya ordförande Alexander Yü! Vi har ställt några frågor för att lära känna Alexander.

 

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!

 

-Min resa börjar i Stockholm på 1960-talet när min farfar kom till Sverige. Han var en av Sveriges första kinesiska utbytesstudenter på KTH och sedan en av de första kineser som jobbade för Atlas Copco.

 Min farfar träffade min svenska farmor, blev kär, gifte sig och stannade i Sverige. Bara det är en egen historia, om en annan tid.

 

Farfar fick svenskt medborgarskap och min far är född i Stockholm. Han träffade min mor i Kina och tog henne till Sverige där jag även är född.

 

Jag är bosatt i Stockholm, gift och har två fantastiska barn. Jag älskar att jobba med fastigheter! Min resa i branschen är lite annorlunda än många andras.  Jag började min karriär i Beijing, Kina efter mina studier som Internationell Civilekonom på Linnéuniversitetet. Under 2008 arbetare jag med de Olympiska Spelen. Jag jobbade som tekokare/kaffekokare, ordnade presskonferenser, sprang på ärenden och var allt i allo för OS-projektet under China Central Television (som SVT i Sverige). Jag tjänade nästan ingenting men jag fick vara med om världens största evenemang och se Usain Bolt ta sitt första världsrekord, bara det var värt allt slit.

Efter OS fick jag en tjänst som säljare på ett franskt vinbolag i Kina där jag arbetade som marknads-och försäljningschef.

 

Efter våra tre år i Kina återvände vi till Sverige där jag jobbat med allt från management konsulting till Tele2 tills jag kom in i fastighetsbranschen genom en tjänst på på Unibail-Rodamco. Om jag ska vara ärlig så hade jag fördomar om fastighetsbranschen. Tråkigt, långsamt och gjort samma sak i 100 år utan att tänka nytt. Men vad fel jag hade, sen Unibail-Rodamco så är jag ”hooked” på fastighetsbranschen och har stor respekt för det affärslösningsorienterade fokuset, miljösatsningar och värderingar.  Sedan några månader arbetar jag på  Atrium Ljungberg med nya affärsstrategier och koncept. Att få vara med i en bransch som förändras och utmanas är otroligt roligt och Atrium Ljungberg är ett företag som ligger i långt fram i sitt stadsutvecklingsarbete vilket gör mitt jobb extra spännande. 

 

Vad skulle du vilja genomföra som regionordförande?

 

-Först skulle jag vilja sätta en styrgrupp som ska arbeta med Region Stockholm och med det skulle vilja blanda upp sektionen och ha representanter från olika grenar i vår bransch. Jag tycker det är viktigt med mångfald.

Sen vill jag att vi ska finnas representerade och ha insikt i marknaden, förstå det politiska arbetet och vara mer närvarande.

 

Hur kom det sig att du ville engagera dig som regionordförande?

 

-För att jag blev förfrågad av tidigare ordförande Jan Weijdmark och nuvarande ordförande Dag Björklund och såg det som en rolig utmaning.

 

Ska du gå på Samhällsbyggnadsdagarna och vad ser du mest fram emot där?

                                                                     

-Ja, jag kommer absolut och jag ser fram emot många talare. Har lyssnat redan på ett stort antal som Parul Sharma driver viktiga frågor i dagens utmanande värld. Christoffer Börjesson tycker jag också väldigt mycket om, både som person men också som en drivkraft inom de digitala satsningar vi behöver i branschen. Sen kan jag tänka mig att programmet inte är 100% spikat än men hoppas på något internationellt och inblick i hur andra städer och projekt gjort utifrån stadsinnovation.

 

Vill du nå ut med någon information till våra medlemmar redan nu?

 

-Om det är så att ni som fastighetsägare, hyresgäst eller organisation vill berätta, presentera eller bara bjuda in till spaningar så är vi i Region Stockholm intresserade att komma och lyssna. Vi är trots allt mer än 5000 medlemmar i landet och har många i Stockholmsregionen.

 

 

Vill du komma i kontakt med Alexander? Mejla honom på alexander.yu@al.se!

 

För mer information om våra sektioner och regioner, mejla Samhällsbyggarna på info@samhallsbyggarna.org.

 

Publicerat: Fredag 28 Juni