Intervju med Berndt Lundgren - kursansvarig för Fastighetsvärdering & Analys

berndt lundgren (1)

 

- Jag gick ut från Lantmäteri 1992 och mitt första arbete var vid Lantmäteri  Fastighetsekonomi i Örebro där jag arbetade som värderare under 2 år. När  bildandet av SVEFA Svensk Fastighetsvärdering skedde 1995 rekryterades jag till huvudkontoret för att arbeta med utvecklingsfrågor tillsammans med Peter Möller blev det en hel del initialt arbete med att få organisation att fungera.

 

I samband med nedläggningen av flera värderingskontor valde jag att återvända till KTH för forskning och blev doktorand vid Bygg- och fastighetsekonomi en avdelning som  jag fortfarande är kvar vid. Disputerade 2000 och blev lektor några år senare. Forskningen har främst skett tillsammans med byggföretag och kommuner för att utveckla nya metoder för marknadsanalyser. Jag haft kurser i fastighetsvärdering på KTH under ett antal år men framför allt kurser i marknadsanalyser både inom och utanför KTH. Sedan 1998 har jag har undervisat 1000 tal svenska och internationella studenter i det ämnet. På sommaren blir det en del golf och vintertid skidåkning med familjen.

 

Vad är det roligaste med fastighetsvärdering?

 

- Det är ett konkret uppdrag som kräver mycket kontakter utåt marknaden och ett intresse för vad som hela tiden sker i omvärlden.

 

Vilka är de största utmaningarna inom fastighetsvärdering?

 

- En spännande utmaning är konsekvenserna för värderings branschen av expertsystem och AI algoritmer. Hur kommer värderingsföretag att se ut och vem utför dem om 5-10 år?

 

Vad kan de som läser krusen förvänta sig att lära sig?

 

- Solida teoretiska grunder med praktiska tillämpningar. Hur det fungerar helt enkelt och hur pratar man om en värdering?

 

Vilka rekommenderar du att gå kursen?

 

- Alla de som i vardagen hanterar värderingar utförda av andra inom den egna organisationen eller av extern värderare.

 

 

Publicerat: Onsdag 27 Mars