Plats: Ukraina - seminarium i Örebro

Onsdag 9 November kl 11:15

 

Region: Örebro, Sveriges Arkitekter

Plats: Kulturkvarteret Örebro, lokal Akustiken

 

Sveriges -arkitekter

 

Kriget i Ukraina – ett krig i Europa, där ett europeiskt land attackeras av ett annat europeiskt land – är ofattbart. Sverige mobiliserar aktioner för att stödja landet i den svåra situationen. 

 

Sveriges Arkitekter har initierat ett program för utbyte mellan arkitekter och planerare i Ukraina och Sverige som inkluderar frågor om tillfälligt boende för befolkningen, kulturarv och minne, förändring av Ukrainas identitet och en hållbar återuppbyggnad.

 

Vi är hedrade att få välkomna två gäster från Ukraina till Örebro som berättar om sitt arbete och om vad 

som behövs för landets återuppbyggnad.

 

Tid: 9 november, 11:15 – 13:15

Plats: Kulturkvarteret Örebro, lokal Akustiken

 

Sveriges Arkitekter bjuder på vegetarisk lunchsmörgås Arrangemanget är kostnadsfritt men vi behöver din anmälan.

 

Anmälan görs till Joakim Granström, 070-2603254, joakim@gallerinord.se meddela ev. allergier

 

Olena Oliynyk och Olena Zhukova ger en nulägesbild av situationen i Ukraina och hur arbetet med arkitektur, planering och kulturarv kan se ut idag. Olena Oliynyk är doktor i arkitektur och vice ordförande i Ukrainas arkitektförbund (NSAU). Olena Zhukova är museiintendent och gästforskare på Uppsala universitet.

 

Framtidsbilder för Ukraina

Pehr-Mikael Sällström, projektledare, berättar om Framtidsbilder för Ukraina, där Sveriges Arkitekter genom ett samarbete med Ukrainas arkitektförbund NSAU erbjuder stöd till arkitekter och planerare i Ukraina att reflektera över en långsiktig vision för återhämtningen av Ukraina efter kriget. Det ger dem en möjlighet att tänka mer långsiktigt kring demokrati, social och ekologisk hållbarhet i krigssituationen och de akuta åtgärder inom planering och byggande som det kräver. Det stärker deras kapacitet att samordna alla olika stödinsatser.

 

Samtal och diskussion