Höjdare på höghus tilldelas priset Excellence in Civil Engineering 2022

Andreasetta _small

Andreas Lindelöf tilldelas priset Excellence in Civil Engineering 2022. Foto: VBK

 

Andreas Lindelöf är bara 34 år men har utvecklats till en av landets tyngsta experter på höghus.

 

Dessutom delar han med sig av kunskaperna från de komplexa projekten i olika sammanhang – på universitet och högskolor liksom i branschen. 

 

Nu tilldelas han Samhällsbyggarnas pris Excellence in Civil Engineering 2022.

 

– Andreas Lindelöf är en verklig spjutspets på sitt område, vilket i sig är värt att belöna. Att han också sprider sina kunskaper har en avgörande betydelse för att stärka samhällsbyggandet och oss samhällsbyggare, säger Joanna Messmer, vd på Samhällsbyggarna.

 

Andreas Lindelöf har arbetat med Karlatornet i Göteborg sedan 2015. När den står färdig 2024 är den 245 meter hög – redan nu högst i Norden – och utgör startskottet för utbyggnaden av den nya stadsdelen Karlastaden. Han ansvarar för det tekniska arbetet med konstruktionen, vilket innebär allt beräknings- och dimensioneringsarbete i projektet liksom byggnadens övergripande beteende.

 

Den kanske mest omtalade delen av bygget är utriggarna som ökar den horisontella stabiliteten. Det är en komplex konstruktion med kraftiga betongväggar och mycket armering. 

 

Alla analyser som utförts baseras på VBK:s globala finita element-modell som Andreas Lindelöf också har utvecklat och ansvarat för.

 

Detta har genererat stora kunskaper inte bara i programmering och dataanalys utan också i materialet betong. Det gäller inte minst dess långtidseffekter. Han har stor delaktighet i utvecklingen, utredning och uppföljning av betongrecepten, liksom i gjutningar och provgjutningar. Allt säkerställs och optimeras genom kontinuerliga mätningar av stommen i den framväxande byggnaden.

 

Juryns motivering:

Extraordinärt komplexa konstruktioner kräver extraordinär teknisk talang. Andreas Lindelöf är en sådan person. Trots sin unga ålder är han mer än väl mogen uppgiften att leda nationellt och internationellt omtalade projekt. Dessutom har han genom ständig nyfikenhet och en stor portion systematik tagit rollen som en av Sveriges främsta höghusexperter.

Men kunskaperna har inte stannat i projekten. Andreas delar ständigt med sig av erfarenheter genom seminarier och föreläsningar, i både akademiska sammanhang och inom branschen. Andreas Lindelöf är en sällsynt tillgång för hela samhällsbyggandet. Därför tilldelas han Excellence of Civil Engineering 2022.

 

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Den betyder såklart väldigt mycket! Jag tycker själv att vi åstadkommit något helt unikt med konstruktionen och att vårt arbete med den håller hög internationell klass. Eftersom jag brinner för tekniskt avancerad konstruktion är det extra kul att just detta uppmärksammas.

– Alla som har varit involverade i stora projekt förstår att det som skapas aldrig är frukten av en persons arbete och så är det givetvis här också. Jag har tur som har så många fantastiska kollegor! De och en kompetent entreprenör är helt avgörande för att ett projekt med den här komplexiteten överhuvudtaget kan realiseras.

 

ANDREAS LINDELÖF

Ålder: 34 år

Utbildning: Civilingenjörsexamen, Chalmers tekniska högskola, väg- och vattenbyggnad (300 hp), 2014

Jobb: Ansvarig teknisk specialist, VBK konsulterande ingenjörer

Intressen: Konstruktion, arkitektur, löpning, resor och ölbryggning. 

 

JURY EXCELLENCE IN CIVIL ENGINEERING 2022

Jan Wejdmark, senior partner, Newsec

Malena Havenvid, civilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Stefan Engdahl, planeringsdirektör, Trafikverket

Ann-Louise Lökholm, vd, Sweco Sverige

Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst

 

Vinnaren av utmärkelsen Excellence in Civil Engineering tilldelas skulpturen V-kronan av konstnären Carl-Gustaf Ekberg.

 

>> Läs mer om priset Excellence in Civil Engineering

 

Tidigare pristagare:

2021: Jerker Lessing

2020: Emma Persson

2019: Peter Collin

2018: Johnny Kellner

 

Publicerat: Måndag 24 Oktober