Webbinarium: Landbroar - Skanskas nya modell för höghastighetsspår

Sakanskaetta (1)

Montage. Foto och illustration: Skanska och CRIG. 

 

Sverige kan ha en ny höghastighetsbana på plats redan inom tolv år, inklusive tre års planprocess. Det menar Skanska som har utrett en helt ny modell för höghastighetsspår på pelare, så kallade landbroar.

 

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige, berättar om Skanskas förslag till höghastighetsjärnväg på landbroar/pelare under ett digitalt seminarium arrangerat av Samhällsbyggarnas seniorsektion.

 

Datum: 9 juni

Tid: 9.00

Seminariet sänds via Zoom. Länk skickas ut till mejladressen som registrerats i anmälan. 

 

Anmäl dig här!

 

Skanskas studie väckte stor uppmärksamhet när den presenterades i februari. Den utgår från en 59 kilometer lång sträcka mellan Lund och Hässleholm. Utgångspunkten är att bygga nya spår för persontrafik där tågen kan gå i 320 km/h, med möjlighet till uppgradering till 350 km/h. 

 

Resultatet visar att en lösning med prefabricerade betongbroar innebär mer förutsägbara kostnader. Tid och kostnader är även uppskalade för hela sträckan mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Jönköping och Malmö.

 

Nu bjuder Samhällsbyggarnas seniorsektion in till ett seminarium där Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige, inleder sektionens ordinarie möte med ett öppet föredrag om Skanskas förslag till höghastighetsjärnväg på landbroar/pelare. 

 

Föredraget och efterföljande frågestund tar omkring 1–1,5 timmar.

 

Läs mer

>> Skanska: Höghastighetsjärnvägen kan byggas på bara nio år

>> Nya stambanor, ett innovations- och omstartsprojekt för Sverige

>> Spårsystem knäckfråga i de nya stambanorna

 

Hoghastighetstag -brobana -jordbrukslandskap

 

 

Publicerat: Måndag 24 Maj