Thore Hygstedt avliden

Förre överlantmätaren och fastighetsrådet Thore Hygstedt, Uppsala, har gått bort i en ålder av 92 år i sviterna av Corona. Det svenska lantmäteriet har därmed mist en av sina främsta experter inom det fastighetsrättsliga området. Thore ledde på 1970-talet den så kallade ”FBL-gruppen” för implementering av den nya fastighets­bildnings­lagstiftningen, vars anvisningar och exempel fortfarande är vägledande för lantmätarna. Vidare medverkade Thore i fastighetsdatareformen, där de skrivna jord- och stadsregistren samt fastighetsinskrivningen överfördes i digital form, dåtidens största dataprojekt i Sverige. Thore var mycket aktiv i föreningslivet och hade flera funktioner i Sveriges Lant­mätar­förening, där han var mån om utvecklingen av lantmätarnas yrkesroll. De som haft förmånen att ha Thore som chef eller kollega minns honom som en förebild (dödsannons i SvD 9 maj 2020).

Göran Eriksson

 

Publicerat: Lördag 9 Maj