Podcasts inspelade under 2016

Avsnitt 15 - Daniel Möller & Jannice Engman, MKB Fastighets AB

De har likadana titlar och jobbar på samma företag, men har helt skilda arbetsuppgifter. Daniel och Jannice berättar om det nya området Sorgenfri i Malmö och vad de har för arbetsuppgifter kopplat till området.

I Malmö råder, som i många andra kommuner, en stor bostadsbrist och staden har ökat nyproduktionskravet på sitt helägda bolag MKB Fastighets AB. Vad är viktigt att tänka på när man skall bygga så mycket och så snabbt? Vad kan vi lära oss av tidigare projekt då det byggts många bostäder på väldigt kort tid?

 

 

 

Avsnitt 14 - Erik Brandsma, Generaldirektör för Energimyndigheten

Som Generaldirektör för Energimyndigheten arbetar Erik Brandsma med frågor energirelaterade frågor och hur vi som land kan arbeta mot en mer hållbar framtid. 

 

Ursprungligen är Erik från Nederländerna och har jobbat med hållbarhetsfrågor i bland annat Paris, New York och Dusseldorf, likväl offentligt som privat. Med sagd bakgrund är det därför inte konstigt att han utöver modersmålet även pratar Engelska, Franska, Tyska samt Svenska.

 

 

 

Avsnitt 13 - Ibrahim Baylan, Samordnings- och energiminister

Ibrahim Baylan är sedan 2014 Sveriges energiminister i regeringen Löfven. Under Samhällsbyggnadsdagarna träffade jag Ibrahim och han berättade om vilka typer av utmaningar och möjligheter branschen står inför framöver. Han berättade även en hel del personliga anekdoter från sin tid som student i Umeå och tiden dessförinnan, om flykten från Turkiet och uppväxten i Norsborg.

 

 

Avsnitt 12 - Jakob Pettersson, Head of Research Newsec

Från Handelshögskolan i Stockholm, till London och tillbaka till Sverige igen. Jakob berättar om sin resa och hur det är att arbeta med ekonomi och fastigheter som investeringar. Som Head of Research ansvarar Jakob bland annat för utgivandet för Newsecs rapporter, såsom Newsec Property Outlook.

Jakob har flera års erfarenhet från strategisk företagsrådgivning samt rådgivning inom fastighetsbranschen innefattande transaktioner, due diligence, analys och affärsutveckling.

 

 

Avsnitt 11 - Anders Wijkman, avgående ordförande för Miljömålsberedningen

Anders Wijkman, avgående ordförande för Miljömålsberedningen tillika sittande ordförande för Romklubben, berättar om sin bakgrund inom bla. Röda korset. Han berättar vidare vilka viktiga insikter och lärdomar han lärt sig genom att besöka områden med människor utsatta för extrema förhållanden.

 

 

Avsnitt 10 - Katarina Lisslö, Generalsekreterare Mattecentrum

Katarina berättar passionerat om hur matte och hållbarhet hänger ihop samt hur man som volontär i organisationen Mattecentrum kan få oväntade kontakter och karriärfrämjande möjligheter.

Katarina tilldelades Clarence Morberg-priset under Samhällsbyggnadsdagarna 2016.

 

 

Avsnitt 9 - Johan Kuylenstierna, VD Stockholm Environment Institute

I det nionde avsnittet träffar vi Johan Kuylenstierna som är VD för forskningsinstitutet Stockholm Environment Insitute och berättar i avsnittet om vad hans arbete som verkställande direktör innebär och hur hans väg dit har sett ut. Johan berättar även om vad han ser för miljörelaterade utmaningar framöver samt vad som är det är som gör att just hållbarhet är extra intressant att jobba med.

Intervjun med Johan utgör en av intervjuerna som gjordes under Samhällsbyggnadsdagarna 2015.

 

 

 

Avsnitt 8 - Eva Tenow, Konsult Radar

I det åttonde avsnittet träffar vi Eva Tenows som jobbar som arkitekt på Radar Arkitekt och berättar om hur det är att arbeta som arkitekt i en bransch som präglas av ekonomiska och tekniska parametrar.

Intervjun med Eva utgör en av intervjuerna som gjordes under Samhällsbyggnadsdagarna 2015.

 

 

Avsnitt 7 - Anna Denell, Hållbarhetschef Vasakronan

I det sjunde avsnittet träffar vi Anna Denell, Årets samhällsbyggare 2015 och hållbarhetschef på Vasakronan. Anna berättar om hur hon aktivt jobbar som ansvarig för hållbarhetsfrågor i fastighetsbranschen och vilka typer av dagliga utmaningar som man kan ställas inför.

Intervjun med Anna utgör en av intervjuerna som gjordes under Samhällsbyggnadsdagarna 2015.

 

 

Avsnitt 6 - Lars Strömgren, Ordförande för Cykelfrämjandets Riksorganisation

 

I det sjätte avsnittet träffar vi Lars Strömgren som i olika uppdrag arbetar med cykel och dess internering i samhällsbyggnaden. Lars är bland annat ordförande för Cykelfrämjandets Riskorganisation. Förutom cykeln berättar Lars även mycket om hans väg till det nuvarande jobbet och vad han tycker är att viktigt att, som student, tänka på när man skall ge sig ut i arbetslivet. Intervjun med Lars utgör en av de intervjuerna som gjordes under Samhällsbyggnadsdagarna 2015.

 

 

 

Avsnitt 5 - Göran Cars, Professor på KTH, Stockholm

I det femte avsnittet får vi träffa Göran Cars som är professor vid KTH i Stockholm. Göran berättar hur det är att arbeta som lärare inom samhällsbyggnad och hur han skulle vilja att utbildningen strukturerades. Göran berättar även om ett otroligt stort och spännande projekt i norra Sverige. Intervjun med Göran Cars utgör en del av den serien intervjuer inspelade under Samhällsbyggnadsdagarna senast.

 

 

Avsnitt 4 - Czeslaw Brycki, förvaltare på MKB Fastighets AB

I det fjärde avsnittet av Samhällsbyggarpodden möter vi Czeslaw Brycki som är förvaltare på MKB Fastighets AB i Malmö. Czeslaw berättar konkret vad en förvaltare på MKB gör om dagarna och passar på att skicka vidare ett par gyllene ord hans far lärde honom en gång i tiden.

 

 

Avsnitt 3 - Maria Liljenberg, projektledare på Sweo Mangement

I det tredje avsnittet träffar vi Maria Liljenberg, projektledare på Sweco Management i Malmö. Hon berättar bland annat om hur viktigt det är med praktisk erfarenhet och hur hon har användning av det i sitt arbete idag.

 

 

 

Avsnitt 2 - Simon Lilja, projektchef på Skanska Direkt i Stockholm

I det andra avsnittet av Samhällsbyggarpodden möter vi Simon Lilja, projektchef på Skanska Direkt i Stockholm. Simon berättar om hans resa från möbelsnickare till projektchef och vad har gör på en vardaglig basis. Simon berättar även hur en lunch kan få dig att sticka ut ur mängden när du söker jobb.

 

 

Avsnitt 1 - Anders Elvinsson, värderare på Newsec

I det första avsnittet av Samhällsbyggarpodden möter vi Anders Elvinsson, värderare på Newsec Advice AB i Stockholm. I avsnittet berättar Anders hur han hamnade på Newsec, hur han drev eget bolag under studietiden och hur du kan göra för att optimera dina chanser att få jobb.

 

 

Avsnitt 1 på iTunes