Seminarier- Referat och sammanfattningar

Om du inte haft möjlighet att hinna med seminarier- misströsta inte! På den här sidan hittar du sammanfattningar och referat från några av de seminarier (och annat) Samhällsbyggarna deltagit i.

 

__________________________________________________________________________ 

 

Augusti 2018

 

Referat av releasen av handboken "Låt unga ta plats i planeringen"!

 

40229424_277976632804312_1550477322635706368_n

 

Jagvillhabostad.nu höll i ett seminarium den 23 augusti för att presentera sin nya handbok ”Låt unga ta plats i planeringen”. Seminariet höll hos Tengbom arkitekter i Stockholm.

 

Läs mer här

 

__________________________________________________________________________ 

 

Juni 2018

 

Lansering av rapporten "Greenwash- En analys av svenska miljöskatters effektivitet"

 

Ska Ìrmavbild 2018-06-15 Kl . 13.10.26

 

Den 14 juni hölls ett seminarium inför en fullsatt publik på Näringslivets hus i Stockholm. Seminariet var en del i lanseringen av rapporten ” Greenwash- En analys av svenska miljöskatters effektivitet”, skriven av Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

 

Läs mer här

 

 

Tyskland vs. Sverige- Vad kan vi lära av varandra i klimatomställningen?

Svenskt Näringsliv bjöd in till ett internationellt seminarium på temat klimat för att ta upp bland annat hur klimatarbetet skiljer sig åt mellan Tyskland och Sverige och vad Sverige kan lära av Tyskland. Carsten Rolle, Chef för avdelningen för energi- och klimatpolitik på BDI (det tyska industriförbundet) deltog för att delge det tyska perspektivet. Från Svenskt håll deltog Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, samt Linda Flink, expert på energi och klimat på Svenskt Näringsliv. Moderator var Maria Sunér Fleming, enhetschef för energi, infrastruktur och miljö på Svenskt Näringsliv.

 

Läs mer här

__________________________________________________________________________

 

Maj 2018

 

Missade du seminariet "Samordning för bostadsbyggande" den 15 maj 2018? Här kan du se reprisen av det!

 

Den 15 maj 2018 hölls ett seminarium om Regeringens nya utredning Samordning för bostadsbyggande (N2017:08)för att sprida information om uppdraget. Seminariet spelades in och går att se här

 

 

Ska ̈rmavbild 2018-05-21 Kl . 20.44.55

 

 

Partidebatt kring bostadspolitik och infrastruktur på KTH

Samhällsbyggnadssektionen på KTH i Stockholm arrangerade den 14 maj en valdebatt med fokus på bostadspolitik och infrastrukturfrågor. Deltagare från alla riksdagspartier deltog i en drygt två timmar lång debatt.

 

Läs mer här

 

 

Socialt hållbar bostadsförsörjning i Stockholm- Ny rapport presenterad. Läs sammanfattningen här! 

Ska Ìrmavbild 2018-05-13 Kl . 12.41.57

 

Den åttonde maj hölls ett frukostseminarium i Stockholms stadshus där det presenterades en ny rapport om socialt hållbar bostadsförsörjning i Stockholm från komissionen för ett socialt hållbart Stockholm. Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) inledde med att presentera seminariet.

 

Läs mer här

__________________________________________________________________________

 

April 2018

 

Så ger digitalisering innovation och ökad lönsamhet. Frukostseminarium med Sveriges Byggindustrier 26 april 2018.

Ska ̈rmavbild 2018-05-03 Kl . 11.40.47

Paneldiskussion.

 

Sveriges byggindustrier har arrangerat ett antal forum för bostäder och infrastruktur. Denna aprilmorgon stod digitalisering på schemat med insatta och erfarna gäster. Seminariets exempel på företag som digitaliserat sitt arbete i praktiken var Ramirent och Ene Golv. Fokus låg mycket på de logstiska utmaningarna vid arbetet med Urban Escape i Stockholm.

 

Läs mer här

 

 

Sammanfattning av seminariet "Mer än 50 år av felaktig bostadspolitik- går den att ändra?" IVA 25 april 2018

Seminariet var ett samarrangemang mellan IVA och den projektgrupp som arbetat fram rapporten ”Framtidens goda stad”. Grundläggande frågeställningar för seminariet var: Vad är orsaken till att det inte fungerar? Vad gör vi utifrån den situation vi är i just nu? Vad ska vi göra med segregationen? En stor del av seminariet kom att handla om marknadshyror.

 

Läs mer här

 

 

Hållbarhetsforum- ett steg till samverkan mellan samhällets olika sektorer

Stockholms universitet har tagit initiativ till att återkommande arrangera hållbarhetsforum med olika teman framöver. Förhoppningen med dessa forum är att kunna koppla samman akademin med näringsliv och politik och att kunskap därmed ska kunna röra sig enklare mellan dessa fält.

 

Läs mer här

 

__________________________________________________________________________

 

Mars 2018

 

Vad gör egentligen en lantmätare? Det kan Initiativet svara på

INITIATIVET

 

Tisdagen den 27 mars var det dags för årets upplaga av Initiativet. Eventet vill råda bot på att det utbildas alldeles för få lantmätare i Sverige genom att låta yrkesverksamma och studenter mingla tillsammans under en kväll. Kvällen arrangerades i kårhuset Nymble på KTH i Stockholm. Inbjudna var studenter som är på väg att välja inriktning i sina studier. 

 

Läs mer här

 

 

Behöver Sverige en samhällsbyggnadsminister?

Den 8 mars bjöd IVA in till ett seminarium för att presentera sin nyligen utkomna rapport Planera för framtidens goda stad. Rubriken för seminariet var Behöver Sverige en samhällsbyggnadsminister? Denna fråga kom att ställas till alla deltagande talare.

 

Läs mer här

 

__________________________________________________________________________

 

Februari 2018

 

Sammanfattning av den första upplagan av Fastighetsrättens dag

Torsdagen den 8 februari arrangerades för första gången Fastighetsrättens dag. Dagens värdar var Vesterlins & Co samt Landahl advokatbyrå. Över hundra fastighetsrättsintresserade personer hade samlats i Sheratons lokaler i centrala Stockholm för att lyssna på femton talare fördelade på tio pass som skulle avhandla nyheter från allt som rör fastighetsrätt. Konferencier var Nalle Ahlgren.

 

Läs mer här

__________________________________________________________________________

 

December 2017

 

En förmiddag med Business Forum för FN:s hållbarhetsmål

Inför en fullsatt sal i Näringslivets hus i Stockholm framträdde flera personer ur svenskt näringsliv och även en minister denna gråmulna förmiddag några dagar före jul. Eventet arrangerades av ICC Sweden och Svenskt Näringsliv och moderator för dagen var Johan Kuylenstierna.

 

Läs mer här

 

 

Dokumentation från seminatiet "kan man köpa grön el och i så fall varför?"

Cirka 20 åhörare hade samlats den 7 december i ljusgården, Drottninggatan 33, Stockholm, för att diskutera denna kontroversiella fråga. Frukostseminariet arrangerades av Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling med syfte att belysa olika uppfattningar. Många elbolag specificerar huruvida den el man levererar är producerad med vattenkraft eller vindkraft och många elkonsumenter köper förnybar el med argumentet att de vill göra en insats för miljön. Men hur fungerar elmarknaden i praktiken? Hur kan den förnybara elen överföras från kraftverket till vägguttaget? Gör du verkligen en insats för miljön när du köper ”grön el”?

 

Läs mer här

 

__________________________________________________________________________

 

November 2017

 

Betonggalan den 23 november 2017

Torsdag den 23 november gick betonggalan av stapeln. Kvällen började med ett varmt välkomnande utanför Waterfront där det stod en rad med glada ansikten klädda med rosa detaljer. Rosa var nämligen klädkoden denna afton och gick hand i hand med temat ”Betong Fashion Week”. Väl inne på Waterfront stod sponsorerna till kvällens event uppradade längs kanterna samt i mitten av rummet. Det bjöds på drinkbiljetter, trekantsmackor, chokladpraliner och en massa glada ansikten i företagsmontrarna.

 

Läs mer här

 

__________________________________________________________________________

 

Oktober 2017

 

Cirka 20 åhörare samlades hos Ekologigruppen på Åsögatan den 19 oktober för att lyssna på tre föredrag om ekosystemtjänster. Frukostseminariet arrangerades av Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling med syfte att diskutera ett nytt begrepp som används allt mer och där utvecklingen är snabb. Alla presentationer återfinns nedan. 

 

Läs mer här.