Åk på studieresa med Samhällsbyggarna till Hamburg 12-14 april

Hamburg (9)

 

HAMBURG

Fr 12 – Sö 14 april 2019

Samhällsbyggarnas Europa-resa går 2019 till Hamburg där Europas största och mest expansiva stadsbyggnadsprojekt just nu pågår.

Med bygget av det nya konserthuset, Elbphilharmonien (Herzog & de Meuron), skapas ett nytt landmärke för staden. Vi kommer att besöka flera spännande och innovativa projekt och träffa stadsplanerare, ingenjörer och arkitekter som omformar det nya Hamburg.

Utresa fredag 08:45 från Stockholm till Hamburg, hemkomst söndag 20:15

Välkommen till Samhällsbyggarnas resa 2019!

 

 

 

Program:

Fredag, 12 april

 

Fokus infrastruktur och stålkonstruktion

 

Flyg Stockholm – Hamburg 08:45-10:20, ingenjörsguide möter er vid flygplatsen

 

Guidat besök på Hamburgs nya landmärke, Elbphilharmonien av Herzog & de Meuron. Vi får här se såväl ut- som insida med en förklaring av konstruktionen.

 

Haburg 2 (4)

 

 

Lunch och kaffepaus.

Besök på konstruktionssite och möte med projektledare för breddning och övertäckningen som pågår av motorväg A7 i Hamburg som är en av de mest trafikerade vägarna i Tyskland. Bara mellan den nordvästra korsningen och Hamburg Stellingen passerar 152.000 bilar per dag. Breddningen sker även som en följd av att motorvägen är en av de högst olycksdrabbade. Vägen breddas med ytterligare ett körfält per riktning, totalt ca 13km inkl. 3 nya övertäckningar där taken länkar samman olika stadskvarter, reducerar oljud och möjliggör nya parker och nya bostadsprojekt. Projektet är delvis färdigställt.

 

Under eftermiddag besök på konstruktionssite och möte med projektledare för en av de viktigaste infrastrukturprojekten i Hamburgs hamnområde som nyligen färdigställts: Europas största klaffbro med två rörliga delar. Bron ersätter en tidigare konstruktion från 1934 och innebär att såväl tågtrafik som vägtrafik nu kan korsa floden Rethe på samma gång. Bron behöver alltså inte längre stängas ned för att tillåta tåg att korsa, vilket tidigare skedde ca 40 gånger per dag. Bron fick pris för bästa stålbyggnad i Tyskland 2018.

 

Incheckning på Hotel Reichshof vid 17-tiden. Gemensam middag under kvällen.

 

 

 

Lördag, 13 april

 

Fokus hållbarhet och konstruktion

 

Frukost.

 

Avresa med buss och ingenjörsguide vid 09:00 från hotellet för besök på “Energy Bunker” – ett massivt före detta skyddsrum för tusentals människor som bodde i Wilhelmsburg under andra världskriget. Bunkern användes också för att beskjuta de allierades flygvapen. Innanmätet av bunkern sprängdes vid andra världskrigets slut och länge stod bunkern också tom. Idag har den transformerats till ett kraftverk med förnybara former av energi och tillhandahåller området med klimatvänlig värme och el via ett nyetablerat lokalt nätverk.

 

 

 

Hamburg 3 (2)

 

Hamburg 4 (1)

 

Under eftermiddag besök Wilhelmsburg/IBA. I detta område besöker vi ett flertal spännande projekt som demonstrerar husbyggnation med innovativa material och tekniker.

Efter lunch besök av projekt med fokus på byggnadskonstruktion. Här besöker vi bland annat en ny underjordsstation där järnvägsspåren går upp ovan mark och sedan fortsätter parallellt längs broarna över Elbbrucken. Stationens design sammanlänkar nytänkande tekniska innovationer med tunga stålkonstruktioner. Vi besöker också andra projekt – däribland ett renoveringsarbete av den 100 år gamla St. Pauli Elbe-tunneln. Vi ser besöker också ett pågående projekt som kan föreställas som en ”byggnad inuti en byggnad”: en massiv inre kärna som hushåller mer än 1200 arbetsplatser på 32.000 kvm, inhuserat i en slags kamformad glasfasad.

Åter på hotellet klockan 17:00. Gemensam middag under kvällen.

'

 

Söndag, 14 april

 

Fokus HafenCity

Frukost och utcheckning från hotellet.

 

Med vår buss tar vi oss till HafenCity – Hamburgs och ett av Europas största pågående stadsbyggnadsprojekt. Vår kunniga guide visar oss de viktigaste projekten och berättar om området med besök på utvalda projekt. HafenCity är beläget på det gamla hamnområdet intill stadens centrum och beräknas utöka innerstadens yta med 40 procent när det står helt klart, vilket ingen annan stad i västvärlden kan uppvisa i modern tid.

 

Hamburg 5 (1)

 

 

För mer information och bokning https://style.se/samhallsbyggarna/

 

 

 

 

 

Publicerat: Onsdag 30 Januari