Personporträtt: Karin Torstensson, ansvarig för landsbygdssektionen

Karin Torstensson (3) 

 

Aktuell som: Landsbygdsutvecklare i Falkenberg

Ålder: 29      

Bor: Gård på Falkenbergs landsbygd

Familj: Sambo och jämthunden Jumbo   

Intressen: Jakt & friluftsliv, cykling och umgås med vänner och familj.

 

Sedan den 1 januari 2018 är Karin Torstensson från Falkenberg ansvarig för den nystartade landsbygdssektionen. Den nya sektionen ska behandla frågor som infrastruktur, bostadsförsörjning och näringslivsutveckling på landsbygden.

 

Karin Torstensson jobbar sedan ett och ett halvt år tillbaka som landsbygdsutvecklare på det kommunala näringslivsbolaget Falkenbergs Näringsliv AB. Huvuduppdraget går ut på att skapa goda möjligheter att kunna driva företag på Falkenbergs landsbygd. Uppdraget går också ut på att skapa goda förutsättningar för att lätt kunna bo och leva sitt liv på landsbygden.

 

Som landsbygdsutvecklare handlar den största delen om att arbeta med samverkan mellan företag, intressenter, kommunala förvaltningar, invånare med flera, det är i möten mellan människor som det oväntade uppstår. 
-Nyligen genomförde vi en bostadsinventering på Falkenbergs landsbygd, det visade sig att 1300 fastigheter står obebodda, trots det är det bostadsbrist i hela vår kommun. I samband med inventeringen gjorde vi ett utskick till fastighetsägarna med en uppmaning om att sälja eller hyra ut sina tomma fastigheter. Ett mycket lyckat och roligt projekt. 


Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
-Oj, en vanlig dag på jobbet? Det var en svår fråga - den ena dagen är inte den andre lik. Det blir mycket företagsbesök och mycket kaffe, berättar Karin.


Vad är det roligaste med ditt jobb?
-Det roligaste med mitt jobb är få arbeta med utvecklingen av en fantastisk plats. Falkenbergs landsbygd är en oslipad diamant och här finns mycket att utveckla tillsammans med boende och verksamma.  


Vilka utmaningar ställs du inför?
-Centralisering och den urbana normen är två stora utmaningar för landsbygden. Det ska vara möjligt att bo och verka i hela vårt land men tyvärr fattas många beslut som rör landsbygden utifrån den urbana normen i städer långt ifrån landsbygden. Detta är några frågor som jag vill arbeta med tillsammans med övriga deltagare i landsbygdssektionen. 

 

Sedan årsskiftet är Karin ansvarig för en helt nystartat sektion inom Samhällsbyggarna.

-Jag har saknat ett nationellt forum att diskutera landsbygdsfrågor i, när möjligheten att engagera mig dök upp tvekade jag inte. Jag tycker att det är viktigt att landsbygdsfrågorna får ett större utrymme i debatten.  


Landsbygdsektionen har onlinemöten ungefär en gång i månaden, och Karin hälsar alla som vill engagera sig välkomma in i gänget.

 

Joanna Messmer

 

Publicerat: Onsdag 15 Augusti